Η ιστορία του συλλόγου

Η ιστορία του Ιεραποστολικού Συλλόγου Ιωαννίνων «Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ»,ο οποίος είναι η συνέχεια της Ιεραποστολικής Αδελφότητος «Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ», είναι ιερή, γεμάτη θυσία και προσφορά στο γένος και τον λαό του Θεού.

Το 1931 ένας πυρήνας από ευσεβείς Γιαννιώτες δημιουργεί ιεραποστολικό σύλλογο με την επωνυμία «Πανηπειρωτική Αδελφότης Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ» με σκοπό την πρόσληψη ιεροκήρυκος – πνευματικού για κήρυγμα και ιερά εξομολόγηση.

Πολύ γρήγορα η ομάδα αυτή με την χάρη τον Θεού και την καθοδήγηση εμπνευσμένων κληρικών και λαϊκών θεολόγων της αδελφότητος θεολόγων η «ΖΩΗ», που προσκαλεί η Μητρόπολη Ιωαννίνων, αναπτύσσει σπουδαία ιεραποστολική και κοινωνική δράση στην πόλη των Ιωαννίνων και τα περίχωρα (κηρύγματα, διαλέξεις, βιβλιοθήκες, αναγνωστήρια, κατηχητικά σχολεία, ένδυση πτωχών μαθητών, αποφυλάκιση κρατουμένων, συσσίτια...).

Πολύ σημαντικές προσωπικότητες από τον κλήρο, την αδελφότητα θεολόγων ἡ «ΖΩΗ» και άλλους ορθοδόξους χώρους, προσφέρουν στο κίνημα αυτό (Παν.Τρεμπέλας, Ιωάννης Κολιτσάρας, Ιωάννης Καψιμάλης, π. Χριστόδουλος Παπαγιάννης, Αρίστιππος Κουσίδης, π. Μιχ. Παπάζογλου, π.Αμφιλόχιος Μακρής (ηγούμενος Ι.Μ.Αγ.Ιωάννου Πάτμου), Αθ. Φραγκόπουλος, Ηρ. Παπαδημητρίου, Δημ. Ρέβελας, π. Βενέδικτος Πετράκης, π. Χαραλάμπης Βασιλόπουλος, Ευστ. Μπάστας κ.ά.).

Στα σκοτεινά χρόνια της κατοχής, με μεγάλο ζήλο οι «αγιοκοσμίτες», άνδρες και γυναίκες, εργάζονται για την διατήρηση του χριστιανικού και εθνικού φρονήματος στη δοκιμαζόμενη πατρίδα μας. Αυτή τους η δράση θα οδηγήσει τα πιο δραστήρια μέλη δύο φορές στο εκτελεστικό απόσπασμα, αλλά και τις δύο θα τους σώσει την τελευταία στιγμή η χάρη του Θεού.

Μετά την απελευθέρωση, ο σύλλογος «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ» θα συνεχίσει με νέο ενθουσιασμό το αναγεννητικό του έργο στην βαθειά πληγωμένη μας πατρίδα. Το 1960 με τη νέα του ονομασία «ΑΠ. ΠΑΥΛΟΣ» ξεκινάει για «καινούριες μάχες» στης ειρήνης τον καιρό.

Σήμερα, έναν αιώνα μετά, ο Σύλλογος εργάζεται με τους ίδιους στόχους και την ίδια αγωνιστικότητα. Προσφέρει με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. κ. Μαξίμου, κηρύγματα, διαλέξεις, συνέδρια, κύκλους μελέτης Αγίας Γραφής, φοιτητικἐς συγκεντρώσεις, κατηχητικά μαθήματα στους νέους και τα παιδιά, βιβλία και περιοδικά ορθοδόξου πνευματικότητος, κατασκηνώσεις για νέους και παιδιά, φιλανθρωπικό έργο για τους «ἐν ἀνάγκαις καί ἐν φυλακῇ ἀδελφούς» κ.ά.

Πανηπειρωτική Αδερφότης "Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ"

 

Πατώντας στην παρακάτω εικόνα θα οδηγηθείτε στην ψηφιακή μορφή του βιβλίου. Το μέγεθος είναι περίπου 70MB οπότε δε συνιστάται να το δείτε με κατανάλωση των δεδομένων του κινητού σας.


vivlio istorias syllogou apostolou pavlou